Translate

środa, 27 czerwca 2012

szybciej już się nie da ;p



sernik na mega szybko. jak ktoś ma smaczka, ale nie chce siedzieć w kuchni pół dnia, albo na wieczór zapowiedzieli się niespodziewani goście.
dziś u mnie wersja serowa, ale polecam również wersję jogurtową
czas przygotowania ok. 15 minut. czas tężenia ok 2 godzin.
kaloryczność też nie zabija. ja używam twarożku lub jogurtów beztłuszczowych, jedynie śmietanka trochę dodaje, ale można ją zastąpić śnieżką w proszku, bądź całkowicie z niej zrezygnować.

składniki:



750 gram twarożku / w wersji jogurtowej: 4-5 jogurtów
opakowanie słodkiej śmietanki / do wersji jogurtowej używam śnieżki, rozrobionej w 3/4 mleka (3/4 ilości podanej na opakowaniu)
trochę cukru / do wersji jogurtowej takowego nie używam
ok. 25 g. żelatyny (w przypadku wegetarian polecam vege gel dr. Oetker)
opakowanie galaretki truskawkowej
truskawki
gotowy spód biszkoptowy
odrobina mleka

 i działamy:

-żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i odstawić do wystudzenia.



 -gotowy spód umieszczamy w pasującej blaszce i lekko nasączamy mlekiem.





-następnie miksujemy serek ze śmietanką i cukrem/ w wersji jogurtowej robimy śnieżkę i powoli dodajemy ją do jogurtów (ta wersja jest bardziej puszysta).




-gdy żelatyna wystygnie, dodajemy do masy, dokładnie mieszając i wylewany na gotowy spód.
całość wkładamy do lodówki do stężenia na ok. godzinę.



-po 30 minutach rozrabiamy galaretkę w zmniejszonej ilości wody i przygotowujemy truskawki. (oczywiście mogą to być inne owoce i pasująca do nich galaretka w zależności od upodobań).




gdy galaretka będzie już wystudzona, wyjmujemy sernik, układamy truskawki i zalewamy galaretką.
całość ląduję ponownie w lodówce na ok. godzinę i po tym czasie jest już gotowe do konsumpcji.



jak to mówię-mała rzecz a cieszy, roboty przy tym nie ma, a chłop chodzi z uśmiechem od ucha do ucha